Kaupunkisuunnittelu

Uudenkaupungin ominaispiirteet

Portti merelle

Uusikaupunki luotiin portiksi merelle - ulkomaailmaan - ja käyntikortiksi kaupalle. Uusikaupunki ei ainoastaan kasvanut kaupungiksi, vaan sellaiseksi se alunperin perustettiinkin kuningas Kustaan II Adolfin toimesta vuonna 1617.

Meri edustaa alueen asukkaille, menneille ja nykyisille, mahdollisuuksia. Meri elättää, se virkistää, konkreettisesti ja kuvainnoillisesti. Sijainti nosti kaupungin aikanaan merkittäväksi merenkulkukaupungiksi ja 1850-80-luvuilla kaupungin kauppalaivasto oli yksi Suomen suurimpia. Vielä nykyäänkin Uudenkaupungin satama tarjoaa elinvoimaa ja vientituloja koko Suomelle.

>> Lataa tästä: Uudenkaupungin ominaispiirteiden kaavio

Historiallinen puukaupunki

Uusikaupunki tunnetaan merellisenä puukaupunkina, jonka keskustan kaava noudattelee empire-tyylisuunnan ihanteita. 

>> Avoimet pitkät katunäkymät
>> Ruutukaavassa risteävät leveät ja suorat kadut
>> Hillityn värikkäät, säntilliset puutalokorttelit
>> Upeita koristeellisia puuportteja on vielä löydettävissä ympäri keskustaa
>> Puutalokorttelit kätkevät sisäänsä kotoisat puutarhat, pihakeinut, ulkosaunat ja koristeelliset kuistit
>> Kortteleita halkoo vielä paikoin näkyvissä olevat palokujat eli puuistutukset. Palokujat jakavat korttelit neljään tai kuuteen osaan.
>> Puita on istutettu myös katujen varsille tehdän kaupungista hyvin vehreän
>> Chiewitzin akseli jakaa kaupungin keskustan kahtia, akselilla sijaitsevat Rauhanpuisto, tori, uusi kirkko sekä Seikowin koulukortteli
 

Kaupungin tehtävä

Kaupungin tehtävä on kasvaa kaupunkina, mahdollistajana, onnellisen elämän edellytysten alustana. Tarkoittaako kasvu välttämättä väestömäärän kasvua - se on kulloisenkin ajan strateginen valinta ja myös ulkoisista tekijöistä riippuva. Kaupungin todellinen kasvun paikka on asukkaidensa elämän puitteista huolehtiminen  ja niiden kehittäminen alati muuttuvassa maailmassa. 

Vuosisatojen aikana syntyneet ominaispiirteet tekevät paikasta aidon. Niiden säilyminen on vahvan kaupunki-identiteetin edellytys.  


Sivun pääkuvassa Uudenkaupungin keskustan pääkatu, Alinenkatu 1930-luvun alussa. Lähde: finna.fi (Uudenkaupungin museo)