Uudenkaupungin ilotulitus
Uusikaupunki 400

Juhlakansalle

Juhlintaa kaupungissa vuonna 1906
Uusikaupunkilaista elämänmenoa juhlitaan kaupungissa koko vuosi 2017. 400-vuotiaan kaupungin kunniaksi järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia, valmistetaan juhlavuoden tuotteita ja juhlavuoden viirit tuovat tunnelmaa ympäri kaupunkia. 

Uudenkaupungin kaupungin järjestämien päätapahtumien lisäksi monet yritykset ja yhdistykset osallistuvat juhlavuoteen organisoimalla omia tapahtumiaan. Monipuoliseen tapahtumakattaukseen pääset kokonaisuudessaan tutustumaan täällä.

Juhlavuoden päätapahtumat

Uusikaupunki 400 -juhlavuoden avaus
La 31.12.2016 klo 18
Kaupunginlahden pohjukka


Juhlavuosi avataan juhlallisin menoin vuodenvaihteessa, lauantaina 31.12. klo 18 alkaen Kaupunginlahden ympäristössä. Avajaistunnelmissa saamme nauttia erityisesti Uudenkaupungin juhlavuodelle sävelletystä musiikista J-P Hyytiän ja Petri Hatakan tulkitsemana, reippaasta yhteislaulusta ja komeasta ilotulituksesta sekä kaupunginjohtajan tervehdyksestä. Ja saattaapa tilaisuudessa poiketa vieraita myös menneisyydestä.

Kaikille avoin tilaisuus käynnistyy pimeyden keskelle toivoa tuovalla valokulkueella. Tervetuloa koko perheen voimin juhlistamaan ainutlaatuisen juhlavuoden aloitusta!

Uusikaupunki 400 -juhlapäivä
Ke 19.4.2017 klo 16.30
Kauppatori ja keskusta-alue


Kaupungin syntymäpäivänä 19.4.2017 koko keskusta-alue valjastetaan juhlahumuun! Kaikki kaupungin yli 1300 peruskoululaista marssivat torille rumpuryhmä PPPercussionin saattelemana. Torin lavan valtaavat puolestaan hurmaavat Seminaarinmäen mieslaulajat, eli Semmarit! Paikalle toivotaan kaikkia kaupunkilaisia, erityiskutsun torijuhlaan saavat Uudenkaupungin kanssa samana päivänä syntymäpäiviään viettävät asukkaat. 

Varhaiskasvatuksen ja Nukketeatteri Piironginlaatikon järjestämä lasten oma katuteatterijuhla järjestetään torilla aamulla klo 9.30. 

Kaupungin virallisena juhlapäivänä järjestetään myös valtuuston juhlakokous ja kutsuvierastilaisuus. 

Uki 400 Pop
La 10.6.2017 klo 19
Sirkuskenttä, Kaupunginlahden ranta


Kaikille avoimessa, ikärajattomassa ja pääsymaksuttomassa puistokonsertissa pääesiintyjänä valloittaa ihastuttava Ellinoora! Lisäksi viihdyttämässä on lahjakkaita paikallisia artisteja. 

Itsenäisyyspäivän juhla
Ke 6.12.2017
Kulttuurikeskus Cruselli


Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa ja 400-vuotiasta Uuttakaupunkia juhlitaan perinteisessä itsenäisyyspäivän juhlassa. 

--------------

Uusikaupunki 400 -vauvanvaate

Uudenkaupungin kaupunki haluaa muistaa erityisesti juhlavuonna kaupunkiin syntyviä lapsia lahjoittamalla heille juhlavuoden vauvanvaatteen. Uusikaupunki 400 -bodyn on suunnitellut ja valmistanut uusikaupunkilainen Elina Wee. Vaate jaetaan juhlavuoden aikana syntyneille uusikaupunkilaisille vauvoille äitiysneuvolan kautta. Uusikaupunki 400 -tuotteet

Juhlavuoden virallisia tuotteita, kuten Uusikaupunki 400 -huopalaukkuja ja -mukeja on myynnissä mm. matkailutoimistossa (Rauhankatu 10), pääkirjastossa (Alinenkatu 34) ja museossa (Ylinenkatu 11). 

Kuvauskehys Kaupunginlahden rantaan

Kaupunginlahden rantaan pystytetään Uusikaupunki 400 -kuvauskehys, johon voi asettua valokuvattavaksi siten, että kimmeltävä merinäkymä avautuu takana. Kehyksen on suunnitellut arkkitehti Marko Kivistö ja valmistanut Lounais-Suomen ammattiopisto Novidan opiskelijat. 

Uusikaupunki 400 -valotaideteos

Salolainen taiteilija Timo A. Aallon valotaideteos tulee ilahduttamaan hämärtyvää kaupunkia syksyllä 2017. 

Kalarannan kunnostushanke

Uudenkaupungin kaupunki, yhdessä Vannas-säätiön kanssa kunnostaa Kaupunginlahden Kalarannan puoleisen ranta-alueen ja laajentaa led-valaistuksen ulottumaan Pakkahuoneelle asti. 

 
Myös useat paikalliset toimijat ovat mukana juhlavuodessa monin eri tavoin. 400-vuotiaan kaupungin kunniaksi julkaistaan musiikkia, kirjoja ja tarinoita, järjestetään tempauksia ja valmistetaan monenlaisia tuotteita. 

Uusikaupunki 400 -kakku
Uusikaupunki 400 kakku


Syksyllä 2016 järjestetyssä kakkukilpailussa valittiin virallinen Uusikaupunki 400 -kakku, jonka suunnitteli ja leipoi Sonkkilan kotileipomo Laitilasta. Peilityyni-nimistä kakkua on mahdollista tilata tarjottavaksi juhlavuoden tilaisuuksiin ja sitä on tarkoitus myydä Vakka-Suomen alueen kaupoissa sekä ravintoloissa ja kahviloissa. 

Katuun maalatut räsymatot

Uudenkaupungin kirjasto, kaupungin tekninen osasto ja joukko kuvataidekoulun nuoria yhdessä Uudenkaupungi  yrittäjien kanssa ilahduttavat syntymäpäiviään juhlivan kaupungin katunäkymää maalaamalla jalkakäytäville räsymattoja. Projektia vetää kuvataidekoulun ohjaaja Auli Sormunen ja toteutuksesta huolehtivat kuvataidekoulun nuoret oppilaat. 

Uusikaupunki 400 -värityskirja

Kahden uusikaupunkilaisen pienyrittäjän, Vakka Suomen Designtuotannon ja MK-Art Tattoon yhteisprojekti tuo paikallisille markkinoille osallistavan ja opettavaisen värityskirjan. Tarkempi julkaisuajankohta vahvistuu myöhemmin. 

Uusikaupunki-kuosi

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry tilasi turkulaiselta suunnittelijapariskunnalta, Saanalta ja Ollilta kuosin, joka toisi esiin uniikkia kaupunkiamme, mutta olisi samaan aikaan mahdollisimman uskollinen heidän omalle tyylilleen ja istuisi mahdollisimman moneen tarkoitukseen. Syntyi ainutlaatuinen printti, jota on saatavilla alkuun sekä julisteena että postikorttina ja myöhemmin muinakin tuotteina. Tuotteita on myytävänä Uudenkaupungin matkailutoimistossa ja museossa. 
 
Uki 400 Saana ja Olli

Pönttötalkoot

Uudenkaupungin ympäristöyhdistys on jo aiempina vuosina järjestänyt linnunpönttötalkoita, joissa lapset ovat saaneet naulata kasaan itselleen oman pönttönsä. Lasten tekemien pönttöjen lisäksi juhlavuonna yhdistys kokoaa itse loput n. 300 pönttöä, jotka jaetaan kaupungin asukkaille. Jokaiseen talkoopönttöön tulee myös Uusikaupunki 400 -logo. 

Uudenkaupungin merenkulun historia -kirja

Uudenkaupungin Merihistoriallinen yhdistys julkaisee laajasti paikallista merenkulun historiaa käsittelevän teoksen syksyllä 2017. 

Keskustan sähkökaappien kuvittaminen

Vakka-Suomen taideyhdistys elävöittää juhlavuottaan viettävän kaupungin katukuvaa kiinnittämällä paikallisten kuvaajien valokuvia VSP:n sähkökaappeihin. 

Uusikaupunki 1617-2017 -paita

Saana ja Olli suunnittelivat juhlavuottaan viettävälle kaupungille hauskan paitamallin, jota on tilattavissa täältä. 

Villasukkia juhlavuoden vauvoille

Katja Laine yhdessä neulovien ystäviensä kanssa valmistaa kaikille Uuteenkaupunkiin juhlavuoden 2017 aikana syntyneille vauvoille villasukat. 

400 tarinaa 

Verkossa toimivan kansalaisprojektin ajatuksena on kerätä ja julkaista 400 tarinaa juhlavuoden aikana. Projektiin voi tutustua täällä. 

Kultasepänliikkeiden juhlakorut

Paikalliset kultasepänliikkeet ovat valmistamassa juhlavuoden juhlistamiseksi Uusikaupunki 400 -koruja. 

Kuvan Uusikaupunki 400 -korumallin on suunnitellut Kirsi Palo ja sitä myy Järven Kello ja Kulta

Juhlavuoden koru, Järven Kello ja Kulta


Uudenkaupungin Vanhat Talot -kirja

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry julkaisee kirjan kaupungin upeista, hyvin säilyneistä puutaloista. Kirja julkaistaan keskiviikkona 12.4. 

Uusikaupunki 400 -juhlaolut

Vakka-Suomen Panimo suunnittelee keväällä 2017 lanseerattavaksi Uusikaupunki 400 -juhlaolutta. 

Ravintoloiden ja kahviloiden juhlamenut

Useat paikalliset ravintolat ja kahvilat osallistuvat kaupungin juhlavuoteen suunnittelemalla esimerkiksi menun, annoksen tai juoman Uusikaupunki 400 -juhlien hengessä. Lisätietoa kevään mittaan. 

Elävät patsaat

Uudenkaupungin 400 -vuotisjuhlatilaisuuksissa kaupungilla on tarkoitus olla esillä historian hahmoja esittäviä eläviä patsaita. Elävän patsaan muodostaa yksi tai useampi henkilö, joka muistuttaa patsasta. Usein ohikulkija huomaa vasta pienestä vihjeestä, esim. silmäniskusta, että kyseessä ei ole patsas vaan näyttelijä. Toteutus: Vakka-Opisto. 

Uudenkaupungin Sanomat

Paikallislehti Uudenkaupungin Sanomat julkaisee laajan Uusikaupunki 400 -liitteen kaupungin virallisen juhlapäivän alla, tiistaina 18.4. Lisäksi lehden sivuille tulee kuukausittainen historia-katsaus juhlavuoden kunniaksi.