Uudenkaupunkin Museo
Museo

Wahlbergin museotalo

kuva museosta

Merenkulun kulta-aikaa ja porvariskodin loistokkuutta

Laivanvarustajilla oli 1800-luvun Uudessakaupungissa komeimmat talot. Wahlbergin talo on tästä erinomainen esimerkki. Uusikaupunkilaiset purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa ja toivat kotikaupunkiinsa vaurauden lisäksi myös monia uusia vaikutteita. Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa nämä asiat yhdistyvät mielenkiintoisesti. Museossa esitellään paitsi porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana myös tuota merenkulun historiaa.

Wahlbergin talon rakennutti Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg. Hänen Italiasta hankkima kristallikruunu koristaa yhä talon salia. Talon huoneissa ovat säilyneet koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset aivan 1900-luvun alusta. Osa uuneista ja kattomaalauksista sekä salongin käsinmaalatut tapetit ovat alkuperäiset yli 140 vuoden takaa. Wahlbergin talon alakerran huoneissa voi melkein kuvitella piipputupakan tuoksun ja naisten silkkihameiden kahinan.

Museotalon yläkerrassa esitellään tunnelmallisesti paikkakunnan merellistä historiaa. Purjelaivat työllistivät kaupunkilaisia vuosisatojen ajan. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta. Myös uudempi laivanrakennus ja telakkatoiminta ovat saaneet paikkansa museon yläkerrassa.

Perusnäyttelyn lisäksi museotalossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Vuoden 2016 joulunäyttely "Vuoden vaihtuessa" esittelee uudenvuoden tapoja ja taikoja. Uudenkaupungin juhlavuoteen liittyvä "Uusikaupunkilainen neljällä vuosisadalla" -näyttely avautuu huhtikuussa 2017.

Kesäaikana Wahlbergin museotalon piharakennuksessa on kaikkien lapsivieraiden suosima leikkipaikka. Piharakennuksessa voi leikkiä entisajan kauppaleikkejä tai kävellä vaikka puujaloilla. Piharakennuksessa on myös entisajan suutarinverstas.

  • 4 €/aikuiset (sis. kesällä myös Luotsimuseon ja Merimiehenkotimuseon sisäänpääsyn)
  • Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
  • Ryhmälippu 2,50 €/henkilö (väh. 10 h/ryhmä yhteismaksulla. Mahdollinen matkanjohtaja ja kuljettaja ilmaiseksi)
  • Opastus 30 € /ryhmä (arkisin 8-16), muina aikoina 50 €/ryhmä. Yhden ryhmän maksimikoko 25 henkeä. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Suuremmat ryhmät on jaettava kahteen erikseen opastettavaan ryhmään.
  • Rooliopastusten ehdot ja maksut samat kuin tavallisessa opastuksessa. Rooliopastus tapahtuu museotalon alakerran sisustetuissa huoneissa, opastuksen kesto on noin 30 min. Mikäli ryhmä haluaa opastuksen myös muualla museossa, on se tilattava erikseen (tällöin toisen opastuksen hinta on 20/40 €).
  • Uusikaupunkilaiset lapsi-, koululais- ja opiskelijaryhmät ilmainen sisäänpääsy ja opastus
  • Vieraspaikkakuntalaiset lapsiryhmät normaali opastusmaksu
  • Ilmaiskävijöitä ovat alle 18-vuotiaat, sotaveteraanit ja lotat, matkailuoppaat, lehdistön edustajat sekä muiden museoiden työntekijät
  • Maksuvälineet: Museokortti, käteinen ja debit/credit -korit (ei kulttuurisetelit)
Aukioloajat: 
Museo on talviaikana avoinna ti-pe klo 12-15 tai ryhmille sopimuksesta.
Kesäaikana (12.6. - 27.8.2017) museo on avoinna ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 12-15.
Pääsymaksu 4€ (aikuiset) tai Museokortti
HUOM! Museon on poikkeuksellisesti suljettuna perjantaina 24.3. klo 13.30 alkaen (avoinna siis vain 12-13.30) sekä 26.4.2017.
Käyntiosoite: 
Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki
Postiosoite: 
Myllykatu 10, 23500 Uusikaupunki
Tiedustelut aina museon toimistosta puh. 044 351 5447. Aukioloaikoina Wahlbergin talon puh. 050 420 5248.

Wahlbergin museotalossa valokuvaaminen on sallittua. Museotiloissa on ilmainen langaton verkko (wifi).
Esteettömyys: 

Museon ympärillä on katupaikoitusalueita, joissa on ilmainen pysäköinti.

Wahlbergin museotalo sijaitsee vanhassa kaupunkitalossa, jossa on jyrkät portaat ja huoneiden välissä kynnyksiä. Osa perusnäyttelystä sijaitsee yläkerroksessa, johon johtaa ainoastaan portaat. Museon saavutettavuus liikuntaesteiselle on heikko. Museoon katutasolta johtaviin portaisiin on pihan puolelle saatavissa luiskat, mutta ne on asennettava siihen ennakkoon. Käynti on luiskasta huolimatta jyrkkä ja ainakin pyörätuolilla edellyttää avustajaa. Mikäli suunnittelette vierailua esim. pyörätuolilla, ottakaa yhteyttä ennakolta museon toimistoon.